Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
Disseny del procés participatiu
Sessions participatives presencials
Recull, descripció i priorització de de les actuacions que la ciutadania vol que es portin a terme durant el període 2020-2023
Procés participatiu per debatre el Pla d’Actuació Municipal 2020-2023
#@Manresaparticipa Sessions participatives presencials i recull d'opinions a través del web del PAM
Quant a aquest procés
El nou Pla d'actuació municipal consta de 5 eixos amb 25 objectius estratègics que es tradueixen en 250 actuacions.
EIX 1: Manresa, ciutat verda i sostenible
EIX 2: Manresa, ciutat dinàmica i d’oportunitats
EIX 3: Manresa, ciutat de trobada i acollidora
EIX 4: Manresa, ciutat cívica, propera i compromesa
EIX 5: Manresa capital
Es van portar a terme 4 sessions en les quals es van discutir 2 eixos en cadascuna
El dimarts 4 de febrer es van tractar els eixos 1 i 5; el dijous 6 febrer els eixos 2 i 5; el dimarts 11 febrer els eixos 3 i 5; i el dijous 13 febrer els eixos 4 i 5.
Assistiren al global de les sessions 157 persones.
Reflexions i propostes i que es van extreure de les sessions presencials i de les opinions expressades a través del web del PAM:
EIX 1: MANRESA, CIUTAT VERDA I SOSTENIBLE
1.1 Fer més sostenible la mobilitat Per tal de millorar la mobilitat de la ciutat es proposen diferents mesures:
Prioritzar els vianants:
Millorar les voreres i ampliar l’illa de vianants, sobretot a les zones del Centre Històric i del carrer Guimerà Transport públic:
Creació d’aparcaments dissuasius gratuïts, ben senyalitzats i ben comunicats per mitjà de transport públic
Creació d’una línia de microbus que doni servei a la zona del Centre Històric i les Escodines, que connecti les línies de bus actuals amb els equipaments d’aquesta zona com són el CAP del Barri Antic, l’Hospital de Sant Andreu, les Oficines d’Ocupació, el CIO, l’oficina de Turisme i l’Ajuntament.
Repensar el bus urbà com a bus escolar (d’anada i tornada a les escoles) amb monitoratge
Sincronització dels horaris de connexió entre el bus urbà i l’arribada de trens de rodalies (RENFE) Passos de vianants:
Millora de la il·luminació dels passos de vianants i aposta per la implementació de passos de vianants intel·ligents Zona blava:
Aprofitar la municipalització de la zona blava per fer una millora en la gestió de l’aparcament lligat amb el dia, l’hora, l’ús i a descomptes per part d’establiments i comerços.
Carrils bici:
Aposta per la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i saludable tot creant carrils bici que connectin els barris de la ciutat amb el Centre i amb els equipaments estratègics. Repensar els nous carris amb prioritat inversa i crear més aparcaments per a bicicletes.
1.2 Fer del Cardener un gran parc fluvial entre Sant Joan i al Riera de Rajadell.
Trobar l’equilibri a l’hora d’obrir un pas proper al riu al nord de l’Eix Transversal ja que si bé s’afavorirà la connectivitat d’aquesta zona també pot ser contraindicat al ser una zona sensible ecològicament.
A la zona del Pont Nou treure la canya invasora, arbrar-ho amb espècies adients a l’ecosistema i deixar-ho com una zona de lliure accés.
Prioritzar la millora de l’accés sota el Pont Nou des de la carretera de Cardona ja que alhora es millorarà l’accés a la zona esportiva del Congost.
Donar a conèixer tot el patrimoni fluvial. En el disseny de l’itinerari interpretatiu del patrimoni natural i cultural associat al riu, tenir molt en compte el patrimoni industrial (sobretot el tèxtil), el patrimoni natural i el patrimoni històric (fent referència als elements d’arquitectura medieval).
1.3 Fer de Manresa una ciutat sostenible Residus.
Que el nou model de gestió de residus contempli la recollida porta a porta al Centre Històric així com la possibilitat de fer rotació dels punts on es col·loquen els 4 contenidors per tal de minimitzar les molèsties que causa tenir els contenidors davant de casa.
També es proposa que la taxa d’escombraries respongui a un pagament just (qui més recicla menys paga) i que contempli descomptes per a les persones que utilitzen la deixalleria mòbil o fixe o que es compensi en la taxa el fet de tenir els contenidors davant de casa (per compensar les males olors , la brutícia,...).
Pel què fa a les mesures per reduir la generació de residus es proposa que es promogui la compra a granel.
Energia Verda
En quant a l’Oficina de transició energètica seria desitjable que fos atesa per experts tècnics i que, alhora, s’estimulés mitjançant ajuts o bonificacions als particulars per fer el canvi a energies netes i alternatives.
Una de les apostes per una energia verda seria la de promoure l’ús del vehicle elèctric, començant per canviar tota la flota de vehicles municipals i els autobusos urbans.
També s’incentivaria l’ús d’aquest tipus de vehicle col·locant més estacions de càrrega per tota la ciutat i creant bonificacions en l’impost de circulació o en la zona blava.
Es proposa crear zones de baixes emissions a prop de zones verdes i de les escoles.
Energia Elèctrica
Quant a l’energia elèctrica es proposa col·locar sensors de presència per reduir la il·luminació i s’alerta dels impactes negatius que la llum LED (més freda) pot tenir en la fauna.
També es demana una aposta per promoure l’energia elèctrica autogenerada no només als edificis municipals sinó també, a través d’incentius econòmics, pels ciutadans particulars.
1.4 Fer de les zones verdes de Manresa uns espais agradables on passejar i reposar
Es demana que la ciutat guanyi amb més arbrat i menys formigó.
Enjardinar les rotondes d’entrada de la ciutat així com ampliar les voreres dels carrers principals i plantar-hi arbres per tal de:
Reduir la petjada de CO2
Disminuir la temperatura ambiental a l’estiu
Augmentar la qualitat de l’espai urbà. Es creu que cal reforçar la neteja i el manteniment dels jardins i les zones verdes dels barris, desbrossant durant tot l’any i utilitzar adobs ecològics i no pesticides o herbicides.
Pel què fa a dotar a Manresa d’un jardí es proposa que s’aposti pel parc de Puigterrà: no es creu prioritari la creació d’un espai nou sinó la millora dels existents.
En tot cas es proposa que si cal dissenyar nous espais públics aquests siguin naturalitzats amb vegetació mediterrània de baix manteniment i poc consum amb més plantes autòctones i aromàtiques.
Es proposa millorar els espais de joc infantils augmentant-ne el manteniment.
Es suggereix col·locar-hi “quioscs” per què siguin mes atractius.
Quant als espais per gossos es proposa que siguin espais repartits per tota la ciutat, dignes, on els gossos puguin fer les seves necessitats i puguin córrer lliurement.
1.5 Consolidar l’Anella Verda com a espai natural, agrari i de lleure
Pel què fa a l’obrador compartit per a la transformació de productes agraris es creu convenient que en la seva creació hi participin altres agents com la Unió de Pagesos i els responsables del SuperCoop. Pel què fa a la funcionalitat d’aquest obrador s’apunta la possibilitat d’utilitzar-lo per tal d’aprofitar els aliments que es porten a Càritas.
Es fa molt èmfasi en incorporar els productes locals als menjadors col·lectius: relacionar els productors locals amb els menjadors escolars i el menjador social i mirar de buscar fórmules per integrar l’ús d’aquests productes a les empreses de càtering.
Es considera clau fer publicitat i pedagogia dels productes locals per tal d’augmentar-ne la demanda. També es proposa donar suport als professionals agraris creant un magatzem logístic públic.
Millora de la biodiversitat
Es proposa ruralitzar la ciutat creant illes/barris envoltats de verd i connectats amb el Centre.
Ordenar la infraestructura natural i el paisatge agroecològic així com crear àrees d’amortiment dels impactes agrícoles als sistemes aquàtics.
En definitiva, cal incloure criteris de millora de la biodiversitat i enverdiment a tot arreu on sigui possible començant, per exemple, per les escoles i els parcs.
1.6 Transformar i millorar l’espai públic
Es proposa la total peatonalització del Centre Històric creant zones d’aparcament accessibles i connectades amb la resta de transport.
Transformar el carrer Guimerà per ampliar l’espai de vianants i convertint-lo en una illa comercial.
Priorització de les actuacions de l’EIX 1 fetes al taller (les actuacions amb més estrelles n’han obtingudes 4)
4 estrelles:
Millorar accés a sota el Pont Nou des de la carretera Cardona
Realitzar una diagnosi participada dels patis de les escoles públiques de primària
Incorporar productes locals en menjadors col·lectius
3 estrelles:
Reformular el paper que han de jugar els principals eixos d'entrada a la ciutat (Carreteres de Vic i Cardona)
Obrir un pas proper al riu al nord de l'Eix Transversal
Augmentar la qualitat i l'abast del manteniment de la jardineria
Acordar uns criteris per a una jardineria sostenible, inclosos al Pla Director del Verd Urbà
Establir una xarxa de parcs centrals i de barri
Transformar el carrer Guimerà per ampliar l' espai de vianants
Transformar els carrers que defineixen l'itinerari principal entre els barris i el centre de la ciutat
Convertir en espai prioritari per a vianants alguns carrers propers al centre de la ciutat
2 estrelles:
Crear i ampliar les zones 30
Resoldre les discontinuïtats dels itineraris ciclistes
Arbrar i enverdir la zona del Pont Nou i els trams erms del Passeig del Riu
Millorar la connexió entre la Balconada i Sant Pau
Enderrocar la Carpa del Riu, transformar el Parc Josep Vidal i connectar-lo amb la llera del riu
Dissenyar i implementar un itinerari interpretatiu del patrimoni natural i cultural associat al riu
Implementar el nou model de gestió de residus
Promoure la reducció de l'ús de plàstics i papers d'un sol ús
Obrir l'oficina per a la transició energèntica i l'emergència climàtica
Promoure l'estalvi i la reutilització de l'aigua
Instal·lar plaques fotovoltaiques i altres sistemes per a l'estalvi energètic en equipaments municipals
Promocionar iniciatives per a enverdir els patis escolars i dotar-los d'ombres
Dissenyar participadament espais per a gossos i crear-los
Fer campanyes de difusió dels productes locals
Completar l'illa de vianants del Centre Històric
1 estrella:
Millorar els itineraris de vianants i els camins escolars
Millorar i completar la semaforització de cruïlles
Redactar un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible
Potenciar i redefinir el transport públic al centre de la ciutat
Promoure el desenvolupament de sectors que permetin la millora de les connectivitats urbanes i de vianants
Connectar la passera del Cardener a Can Poc Oli amb el camí de la Riera de Rajadell
Dissenyar i organitzar visites guiades al patrimoni fluvial
Implantar protocols d'avís a població sensible en casos de presència d'ozó o al·lèrgens.
Promoure la difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Fer un inventari dels arbres, arbustos i flors de les zones verdes
Crear un obrador compartit per a la transformació de productes agraris
Establir acords de custòdia per a la gestió de finques municipals amb criteris naturalistes
Elaborar projectes per a la millora de la biodiversitat
EIX 2: MANRESA, CIUTAT DINÀMICA I D’OPORTUNITATS
2.1 Fomentar l’activitat turística i la projecció de la ciutat
Es comenta que el projecte Manresa 2022 no és un projecte sentit per la ciutadania i es proposa que les activitats que es programin serveixin per augmentar l’autoestima com a ciutat i per impulsar altres productes.
Quant a la Manresa Film Office caldria potenciar-la oferint paquets o serveis que assegurin una contrapartida per a la ciutat i un impacte econòmic positiu.
Per consolidar i comercialitzar productes turístics es proposa establir acords amb tour operadors que porten visitants a la Basílica de Montserrat perquè arribin a Manresa amb una oferta clara per a grups: aparcament d’autobusos, rutes urbanes, restauració,...
2.2 Fomentar el comerç de proximitat
Creació d’una Taula de comerç com a espai per compartir diferents punts de vista i com a lobby per potenciar el comerç de proximitat.
Reconvertir el Mercat de Puigmercadal en un punt d’economia sostenible, propera i ecològica. Això sí, continuant les inversions de millora de l’espai i ampliant-ne l’horari
Es proposa promoure l’horta del voltant de la ciutat incentivant el seu consum als menjadors escolars, residències,...
A la zona del Centre Històric es proposa canviar les regulacions urbanístiques dels locals, promocionar l’especialització de carrers per temàtiques: artesania, joieria, roba,... és a dir, en productes de qualitat i proximitat.
Caldria generalitzar ajudes econòmiques per establir petits comerços també en d’altres barris com ara la Font dels Capellans i/o la Sagrada Família.
2.3 Fomentar l’activitat empresarial, la creació d’ocupació de qualitat i la millora de l’ocupabilitat de les persones.
Crear un Viver 4.0 al nucli urbà (no a les afores) en col·laboració amb les universitats per animar als joves amb talent a establir-se a Manresa.
En aquest sentit per promocionar les vocacions industrials es proposa iniciar aquest foment als centres de secundària. Es fa èmfasi en donar suport als emprenedors agrupant el CIO, CEDEM i altres serveis similars per donar respostes coordinades.
Quant a la integració laboral de les persones extracomunitàries nouvingudes es proposa millorar la coordinació entre els serveis socials i els serveis d’ocupació municipals.
2.4 Fer créixer Manresa com a ciutat universitària, de recerca i d’innovació
Agrupar en un únic espai web tota la informació sobre recerca que es fa a Manresa.
Promoure la creació d’universitat pública i de qualitat a Manresa.
2.5 Facilitar oportunitats i respostes als ciutadans en relació a les necessitats específiques del cicle de vida
Es posa l'èmfasi en l’oci infantil i juvenil:
Mantenint i reforçant el Saló de la Infància “Campi qui Jugui”
Augmentar l’oferta d’oci de 12 a 16 anys
Recuperar un tipus d’associació juvenil com fou Bloc i la tipologia de programació que s’oferia a l’Aula 2000
Priorització de les actuacions de l’EIX 2 fetes al taller (les actuacions amb més estrelles n’han obtingudes 3).
3 estrelles:
Incentivar la implantació de nous comerços al Centre Històric
Redactar el pla d’actuació de ciutat intel·ligent
Elaborar una guia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans.
2 estrelles:
Actualitzar i executar el pla d’internacionalització
Adequar espais i serveis de la destinació turística
Fomentar el paper de la universitat com a eina de formació continua
Impulsar la recerca i la innovació per donar resposta a les necessitats de la indústria del territori
1 estrella:
Executar el pla director Manresa 2022
Planificar i executar activitats singulars per a l’any 2022
Consolidar la Manresa Film Office
Consolidar i comercialitzar productes turístics
Elaborar el reglament que reguli els Habitatges d’ús Turístic
Impulsar la creació d’una Taula del Comerç
Millorar la gestió del Mercat de Puigmercadal i augmentar l’índex d’ocupació
Promoure accions de suport al comerç urbà i de proximitat
Promoure la creació d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU)
Promoure la indústria 4.0 a la ciutat
Impulsar un clúster d’activitat econòmica vinculat al sector de la salut
Desenvolupar el polígon industrial del Pont Nou
Desplegar un dispositiu per la integració laboral de les persones extracomunitàries nouvingudes
Desplegar un programa per combatre l’atur femení
Potenciar la formació dual d’oficis
Fomentar la compra i contractació pública responsable
Afavorir la creació i l’activitat econòmica de cooperatives i altres empreses d’economia social
Completar el desplegament de connectivitat wifi en centres i espais públics
Disposar de tecnologia per a la consulta i anàlisi de la informació
Elaborar la diagnosi de la situació de la infància a Manresa
Elaborar i aprovar el Pla d’Infància
Redactar i aprovar el Pla de Joventut 2022-2025
Avaluar el Pla d’acció Manresa, Ciutat amiga de les persones grans
Impulsar noves accions d’intercanvi generacional
Millorar l’oferta d’oci i cultura adreçada al públic familiar
EIX 3: MANRESA, CIUTAT DE TROBADA I ACOLLIDORA
3.1 Impulsar una Manresa igualitària i sense exclusions per raons de diversitat de gènere i orientació sexual
En el protocol municipal d’actuació contra les violències masclistes es proposa disposar d’un centre d’acollida que pugui atendre i acompanyar des del primer moment les víctimes.
Coordinar el SIE amb la posada en marxa d’un programa d’atenció i suport socioeducatiu als infants de dones víctimes de violència masclista.
Fer un programa socioeducatiu adreçat a primària i secundària treballant els valors de respecte i igualtat entre les persones.
Ampliar el Servei d’Atenció Integral (SAI) en horari de tardes i dotar-lo de més personal.
3.2 Manresa ciutat educadora Com a ciutat educadora es proposa fer èmfasi en:
Segregació escolar:
Promoure i treballar per què el pacte contra la segregació escolar surti de l’àmbit escolar-educatiu i abasti tota la ciutat.
Pel què fa a l’Observatori contra la segregació escolar, hauria de poder aportar decisions al més vinculant possible. Caldria que, a banda de professionals, hi haguessin agents externs i també representants de les famílies.
Pla d’igualtat d’oportunitats:
Als centres educatius es demana que es contempli el treball amb les famílies i que s’habiliti una partida econòmica per facilitar aquestes oportunitats.
També es demana que aquest Pla contempli l’horari escolar i l’extraescolar per combatre i compensar les desigualtats.
Pla de formació:
Pel què fa a un pla de formació per al professorat, es comenta que hauria de ser una formació obligatòria i caldria fer especial incidència en formació per treballar la diversitat cultural.
Patis escolars:
Quant a la renovació dels patis escolars es demana que s’incorpori la perspectiva dels infants i s’introdueixin criteris de sostenibilitat ambiental i perspectiva de gènere.
Caldria optimitzar aquests patis obrint-los a les tardes i/o caps de setmana sent espais educadors i dinamitzats per adults.
3.3 Manresa amb les polítiques socials per atendre les necessitats de les persones
Servei de menjador escolar:
Opinions contraposades, hi ha qui opina que hauria de ser gratuït per a tothom, a qui opina que no hauria de ser-ho de forma generalitzada i que caldria fomentar els hàbits saludables en les famílies.
Fomentar cursos de cuina per potenciar l’alimentació sana.
Menjador social:
Superar aquest model i eliminar-lo ja que es considera que no hi ha prou demanda.
Planificar la construcció d’un altre alberg social.
Pel què fa a l’aplicació de la tarifació social per als serveis i taxes municipals es proposa que sigui revisable ja que les situacions són molt canviants.
Es proposa que el Pla estratègic de serveis socials serveixi per reflexionar sobre el model actual i superar, progressivament, l’assistencialisme i avanci cap a un model que doni resposta a tres grans reptes:
El reconeixement dels serveis socials com a dret subjectiu i no com una ajuda graciable
L’adopció del sistema a les necessitats i demandes emergents (envelliment, pobresa estructural, fragmentació social, immigració,...)
La superació de l’herència paternalista i assistencial del model actual potenciant el treball comunitari
L’elaboració d’aquest Pla estratègic hauria de ser el més participatiu possible, creant taules de treball transversals entre entitats socials i Ajuntament per tal d’identificar necessitats i promoure respostes.
3.4 Fer front a la necessitat d’habitatge assequible
Vincular una política potent d’habitatge social per a joves amb una localització d’aquest habitatge al Barri Antic.
S'aposta per mirar de posar a lloguer el parc d’habitatges buits i que es realitzin actuacions contundents com limitar els preus dels lloguers i augmentar els impostos als pisos i edificis buits.
Per a la rehabilitació d’habitatges es proposa crear un empresa d’inserció social
3.5 Manresa ciutat esportiva i saludable
Aposta decidida per una inversió en equipaments esportius:
Pistes poliesportives (Fàbrica Nova, pista Castell,...)
Un segon skate parc en una altra zona de la ciutat
Gespa a la piscina exterior
Obrir l’estadi d’atletisme a tothom a qui hi vulgui entrenar.
3.6 Manresa ciutat multicultural
Crear una política d’acollida específica per a persones en situació irregular.
3.7 La cultura com a eina de transformació. Incorporar altres cultures en l’organització i programació cultural de la ciutat.
Afavorir processos de mancomunar serveis entre entitats per tal de gaudir de diferents serveis (subvencions, recursos,...)
Redactar el Pla d’Equipaments culturals tenint en compte la participació dels agents culturals i poder elaborar un document que sigui un mapa dels equipaments de la ciutat que permeti decidir quin equipament és més adequat per a visualitzar arts plàstiques, escèniques, assaigs musicals,... i prioritzar en funció de les necessitats.
Priorització de les actuacions de l’EIX 3 fetes al taller (les actuacions amb més estrelles n’han obtingudes 3).
3 estrelles:
Incrementar el pressupost destinat a les polítiques d'igualtat
Consolidar una línia d'ajuts econòmics als clubs per a esportistes amb risc d'exclusió social
2 estrelles:
Ampliar el Servei d'Atenció Integral (SAI)
Implantar i desenvolupar el pacte contra la segregació escolar
Garantir les ajudes als alumnes en risc d'exclusió
Impulsar la construcció d'un nou edifici per a l'escola Valldaura
Executar un pla d'actuació per a la millora dels centres educatius municipals
Duplicar el nombre d'habitatges per a emergències socials
Crear una nova residència pública a la ciutat
Donar suport i seguiment a les actuacions d'atenció a menors no acompanyats.
Realitzar campanyes de sensibilització per posar al mercat habitatges buits
Promoure el programa de rehabilitació d'habitatges a canvi de la seva incorporació a la borsa de lloguer social
Desplegar progressivament la instal·lació de gespa artificial als camps de futbol de la ciutat
Fomentar la participació activa de la nova ciutadania
Incorporar el sector jove en el disseny i l'organització de la programació cultural
Redactar el Pla d'usos per al complex de l'Anònima
Redactar el Pla Local d'Equipaments Culturals
Realitzar la consolidació estructural de l'Auditori Sant Francesc
1 estrella:
Elaborar el protocol municipal d'actuació i donar suport davant situacions d'abusos sexuals a dones
Elaborar el protocol municipal d'actuació davant els feminicidis
Posar en marxa un Programa d'atenció i suport socioeducatiu als infants de dones víctimes de violència masclista
Avaluar el Pla Comarcal per garantir els drets de les persones LGTBI+ (2018-2021) i realitzar una nova diagnosi.
Desenvolupar un Pla de formació per al professorat de la ciutat
Ampliar les places de menjador social
Elaborar i aprovar un Pla estratègic de serveis socials.
Implantar el model de Suport i Intervenció Socioeducativa (SIS)
Realitzar un Projecte socioeducatiu adreçat a les escoles d'alta complexitat
Crear un Observatori Social permanent
Desenvolupar projectes d'habitatge cooperatiu
Incrementar els projectes de Masoveria Urbana
Promoure l'arranjament d'habitatges per a persones grans i discapacitades sense recursos
Crear un registre únic de demandes d'habitatge social
Renovar i modernitzar l'estadi d'atletisme del Congost
Crear una línia de subvencions específiques per a l'esport femení col·lectiu
Potenciar la presència femenina en els òrgans directius dels clubs esportius
Fomentar l'accés a la pràctica esportiva de persones amb algun tipus de discapacitat
Redactar, aprovar i posar en marxa un nou Pla de Nova Ciutadania
Incrementar els recursos per a l'aprenentatge de la llengua catalana
Redactar el Pla Director del Teatre Conservatori.
EIX 4: MANRESA, CIUTAT CÍVICA, PROPERA I COMPROMESA
4.1 Manresa ciutat amb civisme
Editar un catàleg en diferents llengües sobre bones pràctiques i crear un cos d’agents cívics amb capacitat sancionadora
Reduir els horaris dels locals nocturns i limitar els actes al centre de la ciutat.
Involucrar les entitats veïnals per fer tasques preventives i d’acostament a espais/edificis amb molta immigració.
4.2 Manresa per uns barris vius
Millora integral del Centre Històric i les Escodines:
Neteja i manteniment de la via pública
Ampliació de les voreres
Més presència policial
Millora de la il·luminació
No es veu com una solució pels problemes del Centre Històric ni la seva total peatonalització ni la dinamització cultural.
4.3 Millora de la qualitat de l’espai urbà
Cal una millora general de carrers i voreres.
Cal una aposta pel manteniment i reparació de desperfectes.
Es demana que les intervencions a l’espai públic responguin a criteris de disseny objectiu i amb gran sensibilitat cultural que acompanyi amb modernitat el llegat arquitectònic i urbanístic de la ciutat.
4.4 Promoure la participació de la ciutadania
Fer més difusió de què són els Consells de Districte i buscar objectius engrescadors per tal d’atraure més gent.
En quant al teixit associatiu es proposa fer una enquesta a les entitats i associacions per saber quines necessitats formatives tenen.
Obrir una línia de suport a les entitats, per exemple, simplificant les justificacions de les subvencions.
Pel què fa al pressupost participatiu, es demana que s’incrementi la quantitat econòmica destinada i que no siguin anuals ja que el poc temps dificulta l’execució de les propostes.
4.5 Potenciar una Administració més propera i accessible a la ciutadania
Pel què fa a l’ús de canals de missatgeria electrònica es proposa que s’enviï anualment un informe als ciutadans que ho sol·licitin, amb els compromisos del govern i veure’n el grau de compliment de les propostes electorals.
Implementar una plataforma digital per a la relació/comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania i sobretot una agilització en les respostes.
Priorització de les actuacions de l’EIX 4 fetes al taller (les actuacions amb més estrelles n’han obtinguda 1).
1 estrella:
Establir un òrgan de coordinació estable en matèria de civisme
Enfortir el servei de mediació Ciutadana Enllaç
Desenvolupar un programa d'ascensors per habitatges del Nucli Antic
Promoure actuacions de tempteig i retracte
Promoure la realització d'actuacions artístiques per millorar l'espai públic del Centre Històric
Incrementar els recursos destinats a la millora de l'espai públic
Elaborar el pla d'accessibilitat
Ampliar progressivament l'amplada de les voreres per fer una ciutat més agradable per als vianants
Fomentar la participació de les persones amb metodologies ajustades al moment del seu cicle vital
Impulsar la implicació de l'associacionisme en la gestió d'equipaments
Cercar noves formes de participació i coresponsabilitat ciutadana
Completar la disponibilitat de tràmits en el registre telemàtic
Fer una nova web municipal més àgil i accessible
Implantar mesures per optimitzar el temps de resolució dels tràmits municipals
Incrementar progressivament els recursos destinats a la sensibilització en cooperació internacional fina assolir el 0'7% dels recursos.
EIX 5: MANRESA CAPITAL
5.1 Exercir la capitalitat de la Catalunya Central
En el Pla de mobilitat supramunicipal caldria pensar en aparcaments dissuasius a les afores de la ciutat amb busos llançadora cap al centre.
Pel què fa a la reivindicació per unes infraestructures dignes cal demanar la millora de les connexions amb l’àrea metropolitana de Barcelona:
Connexions viàries: C-55 i C-16
Connexions ferroviàries: R-12 i R-4 Es proposa trens semidirectes fins a Terrassa.
Pel què fa a la coordinació de la promoció econòmica es proposa que inclogui la participació d’agents privats, cambres de comerç, centres de recerca universitària,... serà imprescindible que aquesta coordinació serveixi per concretar funcions i finançament.
Pel què fa a impulsar un clúster de la indústria de la automoció es considera que l’ajuntament hi ha de participar però el lideratge ha de ser del propi sector .
En la mateixa línia s’aposta per que l’Oficina de Simbiosi sigui liderada des del sector industrial.
Pel què fa als equipaments de caràcter territorial es proposa ampliar el Parc de l’Agulla i facilitar-hi l’arribada del transport públic des de diferents punts de la ciutat.
Finalment en quant a l’estructuració de la ciutat amb el seu sistema urbà es proposa connectar municipis veïns i els diferents polígons a través de carrils bici. Que es creïn rutes naturals vinculades també amb el patrimoni cultural.
S’apunta que a l’Alberg hi podria funcionar un servei de lloguer de bicicletes.
Priorització de les actuacions de l’EIX 5 fetes al taller (les actuacions amb més estrelles n’han obtingudes 9).
9 estrelles:
Impulsar l'oficina Simbiosi per donar suport a iniciatives d'economia circular a Manresa i al Bages
7 estrelles:
Liderar la reivindicació per unes infraestructures dignes
Promoure passeigs laterals de les carreteres que connecten la ciutat amb els municipis veïns
6 estrelles:
Dotar d'activitats amb projecció territorial a diferents equipaments del centre de la ciutat
4 estrelles:
Modificar el sistema de transport públic col·lectiu de l'àrea territorial de la ciutat
3 estrelles:
Impulsar l'elaboració d'un Pla de mobilitat supramunicipal
Promoure l'ampliació del Parc de l'Agulla
2 estrelles:
Impulsar un clúster de la indústria de l'automoció a la comarca
1 estrella:
Promoure la integració de la línia dels ferrocarrils de la Generalitat a la ciutat
Promoure una agència comarcal de desenvolupament econòmic
Facilitar la implantació de la seu de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central
Posar en funcionament el Museu del Barroc de Catalunya
Compartir