L’Ajuntament de Manresa ha obert el procés participatiu del nou Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, que serà el full de ruta del govern de la ciutat per a aquest mandat . El document s’estructura en cinc eixos -Prosperitat, Qualitat de vida, Sostenibilitat, Cohesió social i L’Ajuntament al servei de la ciutadania- i recull 80 actuacions, que són els objectius prioritaris a assolir els propers tres anys, i més de 200 accions, que han de permetre assolir aquests objectiu.
La ciutadania podrà participar en la configuració del PAM 2023-2027 presencialment, en un acte de presentació que tindrà lloc l’11 de març a la Plana de l’Om, i també per internet fins al 28 de març a través de la plataforma Decidim Manresa (https://participa311-manresa.diba.cat). La previsió és que a través de les seves aportacions es pugui establir quines de les 80 actuacions previstes són les més prioritàries i també que es recullin noves propostes que, un cop analitzades pels serveis municipals, siguin susceptibles de ser incorporades al Pla.
A mitjans d’abril, es presentarà un document de retorn d’aquest procés participatiu on figuraran les actuacions prioritzades per la ciutadania així com la valoració de les propostes presentades en aquest període.
Els components del Pla
El nou Pla d’Actuació Municipal 2023-2027 de l’Ajuntament de Manresa recull les prioritats del pacte signat pels tres partits que integren el govern municipal (ERC, PSC i Impulsem) basat en un projecte que té com a objectiu principal reforçar la capitalitat de Manresa i dotar-la d’una visió de futur a llarg termini que il·lusioni a la ciutadania i reforci les polítiques per donar resposta al dia a dia. Per aconseguir-ho, es marcaven com a línies bàsiques de l’acord afrontar el repte de la promoció econòmica i empresarial, millorar la cohesió social, resoldre les situacions d’inseguretat i civisme que poden comprometre la convivència, afrontar de manera prioritària el repte de l’habitatge a la ciutat i incrementar esforços en aspectes vinculats a la mobilitat sostenible i a la millora de la via pública.
A més a més, el document incorpora les previsions d’altres plans sectorials municipals vigents i està alineat amb estratègies globals com l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i també s’adaptarà a nous plans que ja està previst aprovar en els propers anys.
Les principals característiques d’aquest PAM són la seva flexibilitat, per poder-se adaptar als canvis externs o de l’acció de govern; el component participatiu, per donar resposta a les necessitats de la ciutadania; la simplificació, per fer-lo més comprensible per la ciutadania; i la transparència, perquè sigui avaluable i se’n puguin mesurar els resultats i convertir-lo així en un veritable instrument de rendició de comptes.
Les cinc missions del PAM 2023-2027
Cada un dels cinc eixos del PAM 2023-2027 té associada una missió que sintetitza els objectius globals de les actuacions i les accions que s'hi inclouen.
Fer de Manresa una ciutat pròspera on el desenvolupament de l’activitat econòmica i empresarial ofereixi oportunitats per a tothom, impulsant projectes estratègics, fomentant l’esperit emprenedor, millorant l’ocupabilitat de la ciutadania i l’ocupació de qualitat, reforçant el seu potencial industrial, comercial i turístic i apostant pel coneixement, la innovació i la promoció del talent per esdevenir un pol d’atracció de la Catalunya Central.
Promoure la qualitat de vida i la millora del benestar físic i emocional de la ciutadania fent front als reptes de l’habitatge i la seguretat, fomentar els hàbits saludables i la pràctica de l’esport, potenciar l’accés a la cultura i millorar l’espai públic per fer-lo més accessible, net i endreçat.
Fer front als efectes de l’emergència climàtica fent un ús més eficient dels recursos, millorant la mobilitat per fer-la més sostenible i accessible, aprofundint en la renaturalització de la ciutat i implantant l’Agenda Urbana 2030 i els ODS per avançar cap a la reducció d’emissions de CO2.
Construir una Manresa socialment justa i cohesionada que promogui la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania i que ofereixi les respostes més adequades a les seves necessitats, promovent la participació ciutadana, la intervenció sòcio-educativa i l’acció comunitària als barris, a l’espai públic i als equipaments municipals per enfortir el teixit associatiu.
Posar la ciutadania al centre de l’actuació municipal facilitant i millorant la seva relació amb l’Ajuntament, mantenint els seus nivells de transparència i bon govern i garantint la sostenibilitat de les finances municipals i les inversions del mandat.
Compartir