Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

COM REGISTRAR-SE - Passos a seguir per fer el registre a Decidim Manresa

Canvis a "Rosalind Franklin (1920-1958). Química. Raigs X."

Avatar: Montse Bonvehí Montse Bonvehí

Cos (Català)

  • -
  • +

    ROSALIND FRANKLIN

    Va néixer a Londres el 25 de Juliol de 1920 i va morir el 16 d’abril de 1958, amb 38 anys.

    Des de petita va mostrar molta curiositat per la natura i la ciència. També practicava atletisme i li agradava el cricket i l’hoquei. Li agradava l’alpinisme i quan viatjava a França disfrutava pujant cims dels Alps. Ella era una amant de les plantes.

    Va estudiar química i física al Newnham College de Cambridge, la Universitat de Cambridge, on es va graduar el 1941. Però el seu pare li deia que ja en sabia molt i que costava molts diners. Però la seva tieta li va pagar.

    El 1947 va viatjar a París, on va treballar com a investigadora al laboratori Central de Serveis Químics de l'Estat i es va convertir en una cristal·lògrafa de raigs X. Estudiava els àtoms a través de cristalls.

    El 1951, quan va tornar a Anglaterra, ja era una de les millors cristal·lògrafes d’Europa. Va entrar al King's College de Londres on treballen per descobrir la forma de l’ADN. Amb els seus estudis va ser capaç d’aconseguir una fotografia, la fotografia 51, de la forma de doble hèlix de l’ADN que coneix tothom avui en dia.

    Però dos científics, en Crick i en Watson, van prendre-li les imatges i, gràcies a això, van aconseguir guanyar el premi Nobel en química.

    Va ser una científica molt important però que va ser invisibilitzada per companys homes científics.

    Tot i que no va rebre cap premi Nobel mentre estava viva, el 2008 se li va concedir el Premi Louisa Gross Horwitz a la Universitat de Colúmbia per la seva contribució a la ciència.

    Creiem que Manresa li ha de dedicar un carrer a la Rosalind Franklin perquè quan estava investigant sobre l’ADN, i va fer un descobriment molt important, li van robar el mèrit i seria bo que ara nosaltres li reconeguem la feina que va fer.


Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir