El procés participatiu
El procés de participació sobre l’Agenda Manresa 2030 va comptar amb una primera fase informativa en la qual es van dura terme accions informatives, divulgatives i formatives dirigides tant a la ciutadania i els principals agents de la ciutat com al personal tècnic i polític de l’Ajuntament.
En una segona fase de participació, es van dur a terme accions a través de les quals es pretenia recollir aportacions i línies per a dirigir l’alineació del municipi amb els ODS. Aquestes accions van ser, principalment:
TALLERS CIUTADANS: Les restriccions provocades per la pandèmia van obligar a reformular la intenció d’impartir 100 tallers presencials amb diferents agents socials, econòmics, educatius i culturals del municipi. Finalment, malgrat es van habilitar canals online per a la realització dels tallers i es va convidar a més de 200 agents, van participar un total de 14 centres educatius que van realitzar 1.688 exercicis de priorització de fites i van aportar 4.276 opinions sobre l’informe de debat ciutadà que es van facilitar.
ENQUESTES: Es van habilitar dues enquestes per abastar el major nombre de persones i agents possible:
Formulari online adreçat a agents locals (200 entitats), que va ser respost per 85 representants d’entitats.
Formulari online per a la ciutadania, que també es va fer a peu de carrer amb els suport de dues enquestadores i que va rebre 860 respostes.
ENTREVISTES INDIVIDUALS A AGENTS LOCALS: De manera complementària al qüestionari online, es van realitzar entrevistes individualitzades a un petit grup de 12 agents locals per tal de concretar i aprofundir els reptes i prioritats a seguir.
·
FOCUS GRUPS: Per a validar i opinar sobre els resultats derivats de les enquestes i les entrevistes, es va seleccionar un grup de 17 agents locals experts en diversos àmbits, els quals van participar en una sessió online. A més a més es van realitzar 3 sessions, una per a cada àmbit temàtic dels ODS (Persones, Planeta i Pau i Prosperitat), a cadascuna de les quals hi van participar agents locals experts amb més relació sobre la temàtica en qüestió.
Pel que fa als resultats, del procés participatiu es va extreure que els agents i els ciutadans i les ciutadanes consideren prioritaris per a l'Agenda Manresa 2030 la fi de la pobresa (ODS 1), l’educació de qualitat (ODS 4), el treball decent i el creixement econòmic (ODS 8), ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11) i l’acció climàtica (ODS 13). D'aquests, els reptes a curt i mitjà termini que la ciutadania va considerar més prioritaris van ser el fet que no hi hagi cap persona sense un sostre digne ni un subministrament de serveis bàsics eficaç (ODS 1), mentre que els agents locals van destacar el foment de les energies renovables a Manresa (ODS 7).
Respecte a les 3 accions on Manresa hauria d'invertir més a curt termini van ser la salut, seguida de l’economia i l’educació. Els agents locals van considerar prioritàries erradicació de la pobresa i la reducció de les desigualtats, seguides de les millores en l’accés i en les condicions dels habitatges.
Compartir